onsdag 19 augusti 2009

Leve republiken (del 3)

Vår lilla lokaltidning har i varje nummer något som kallas ”Dagens fråga”. För att inte väcka debatt handlar det alltid om otroligt oförargliga frågor som t ex ”Har du skaffat julgran än?”, ”Ska du äta surströmming?” eller ”Har du bestämt vart du ska åka på semestern?”

Igår gällde dock frågan om vi ska bevara monarkin eller inte, vilket åtminstone jag tycker är ett intressant spörsmål. De tillfrågade visade dock inget större engagemang. De hade tämligen tama argument att komma med där ”det är en fin tradition” verkade vara det mest slagkraftiga och genomtänkta. En av personerna sa öppet att han inte var särskilt intresserad av frågan.

Ska man skratta eller gråta? Jag vet faktiskt inte. Egentligen handlar det om att frågan om huruvida Sverige ska ha ett demokratiskt statsskick eller fortsätta att vara en arvmonarki behöver komma upp på dagordningen. Men när inte ens de partier som har ett byte av statsskick i sina partiprogram vågar ta upp det till diskussion kan man kanske inte räkna med att det ska vara en stor fråga för gemene man. Som tur är finns det en liten tapper skara tänkande människor som vågar ifrågasätta och argumentera för en förändring.

De flesta politiker är rädda för frågan och tror att det skulle vara politiskt självmord att ta upp den. Personligen är jag dock inte helt säker på det. Det är riktigt att en majoritet av svenska folket säger sig vara för monarkin, men frågan är om alla dessa verkligen har tänkt efter. Väldigt många är inte övertygade rojalister utan är helt enkelt traditionsmonarkister, ungefär på samma sätt som många är traditionsreligiösa vid jul. Man har inte tänkt efter och tagit ställning utifrån en seriös debatt och ett aktivt vägande av det som talar för och det som talar emot. Man bara tycker som man väl alltid har tyckt, utan att fundera särskilt mycket över det. Nej, lyft frågan till en seriös debatt och jag är säker på att antalet människor som inser att vi har ett statsskick som hör hemma på museum, skulle bli betydligt större.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar