måndag 10 oktober 2011

Pinsamt Ohly och Juholt

Det här var riktigt pinsamt. Våra demokratiska företrädare och folkvalda visar sig inte respektera demokratin. Man må tycka vad man vill om Sverigedemokraterna men partiet har blivit invalt i Sveriges riksdag. Det har skett genom demokratiska val och är med andra ord ett uttryck för folkviljan. Den folkvilja som våra politiker måste respektera, och säger sig respektera.

Nu kan man fråga sig vad demokrati betyder för herrar Juholt och Ohly (och nu lämnar vi Juholts ekonomiska förehavanden därhän). Det betyder tydligen inte att det är väljarna som ska bestämma hur riksdagen ska se ut. Eller jo, kanske. Det är OK så länge bara partier som Ohly och Juholt tycker platsar tar sig in i det svenska parlamentet. Om väljarna, dvs svenska folket, inte har samma mening som vänsterledaren eller sossarnas härförare, så hittar de båda senare på egna regler för hur demokratin ska fungera.

Det är inte nödvändigt att gilla Jimmie Åkesson och det är inte nödvändigt att gilla Sverigedemokraterna och deras politik, men det är nödvändigt att respektera väljarna och det val de har gjort. Det är inte Åkessons fel att inte övriga partier lyckades övertyga den del av valmanskåren som röstade på SD att välja något annat. Det var övriga partier som misslyckades, och i stället för att ta upp kampen nu lämnar Juholt och Ohly banan. Väl kämpat killar!

Att vägra debattera för att man har placerats vid sidan av ett parti man inte känner någon större sympati för är inte bara barnsligt och omoget. Beteendet hör hemma i sandlådan. Det vittnar också , precis som jag har sagt innan, om en i det närmaste total avsaknad av respekt för demokratin och för väljarna. Demokrati innebär att åsikter som man själv inte delar kan komma att växa sig starka. Då gäller det att försöka bilda opinion och vända åsiktsvindarna åt det håll man anser vara rätt. Det trodde jag i min enfald att även vänstern hade begripit.

Jag tycker faktiskt att det här är mer pinsamt än att vi har en monarki, och det vill inte säga lite.


1 kommentar:

  1. Daniel Carlenfors11 oktober 2011 kl. 20:10

    Men du kan ju tänka såhär, de som har röstat på V och S kanske tycker att deras röst används på ett bra sätt, när dessa partiers ledare tar kraftigt avstånd från ett parti deras väljare inte har sympati för. Dvs i detta fallet att nästan 35% av väljarkåren starkt ogillar SvD. i det perspektivet är det helt logiskt att vägra framträda i samma rum som dem.

    Sen tycker jag att det är som du säger barnsligt beteende. Men att det inte skulle vara demokratiskt håller jag inte med om.

    Som vald representant för folket å skall du agera i dina väljares bästa intresse. Ohly och Juholt kan mycket väl ha gjort just det. Ur den vinkeln är detta ett beslut som är helt demokratiskt. 35% av väljarkåren (via deras ombud) väljer att vägra ha samröre med 5,8% av väljarkåren. Tyvärr så säger det dock en hel del om vad Ohly och Juholt tänker om sina väljare. =(

    SvaraRadera