lördag 17 mars 2012

Flickan med de röda skorna

Jag är mina döttrars mor. Antagligen är jag inte den enda modern i världen som känner igen sina egenskaper, såväl bra som dåliga, när de dyker upp hos avkomman. Naturligtvis känner jag igen mig även i sönerna ganska ofta, men tendensen att gråta floder när jag läser en sorglig bok eller ser en känslosam film har jag främst gemensam med mina flickor.

Igår var jag kvar i skolan ganska sent på eftermiddagen. Skolbiblioteket hade stängt, men jag tänkte ändå gå in där och se om jag kunde hitta en god bok att låna med mig över helgen. Det jag hade i tankarna var en biografi om någon intressant person och jag styrde stegen mot hylla L. Blicken föll på en bok med ett par röda skor på omslaget och titeln "Flickan med de röda skorna", nästan likadana som min äldsta flicka Hanna hade när hon var tre år. På bilden här bredvid visar hon, förutom finskorna, upp den svårt barrande lilla julgran som var hennes stolthet julen när hon precis hade fyllt tre.

Boken visade sig handla om en flicka vid namn Hannah som förälskat sig i ett par röda finskor som hon lyckades övertala sin mamma att köpa. Precis som många småflickor gör dansade hon lyckligt omkring med sina nya fina röda skor. Den här sagan fick dock inget lyckligt slut eftersom Hannah fick cancer när hon var tre år och dog när hon var fyra. I boken berättar hennes mamma dels om dotterns sjukdomstid och kamp mot cancern och dels om familjens sorgearbete efter hennes död.

Den här historien är rörande och givetvis oerhört tragisk. Eftersom jag själv en gång hade en egen liten treårig Hanna med röda skor kom handlingen nästan obehagligt nära. Tanken på att hon, eller något annat av barnen, skulle ha kunnat drabbas av sjukdom och dött blev helt outhärdlig och jag satt där i biblioteket i min ensamhet med tårarna strömmande, delvis av sorg för Hannahs skull och över alla andra barn som av olika orsaker rycks bort innan de ens fått chansen att börja sina liv, och delvis av en enorm glädje och tacksamhet mot livet över att mina egna fyra barn inte har drabbats av svårare sjukdomar utan hittills, och det är numera som unga vuxna, är fullt friska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar