måndag 16 december 2013

Mormor och hennes familj - ett gammalt foto

Jag har så länge jag minns tyckt om att titta på gamla fotografier. Min mormor hade flera album från sin barndom eftersom hennes pappa var fotointresserad. Dessa bilder är en guldgruva och jag tror inte att det är allom förunnat att kunna studera vardagsbilder från familjelivet som det såg ut i början av 1900-talet. Mormor Karin satt också gärna och tittade på de gamla fotona och hon berättade om och om igen för mig om vilka personerna var. Mormor var i princip min dagmamma och jag gick hem till henne och morfar varje vardag från det att jag var sju tills att jag var 16 år gammal. Maten fanns alltid färdig - och himmel vilken god mat hon lagade... Detta blogginlägg tillägnas mormor Karin Freja Vilhelmina som föddes den 15 december 1909. Jag är så tacksam att ha fått lära känna såväl mina far- som morföräldrar och ha dem kvar ända tills jag blev vuxen.

Mormor tyckte som sagt om att sitta och bläddra i de gamla albumen. Hon tog sig dessutom för med att skriva ner små historier från sin barndom. Lägenheten på Linnégatan 50 i Göteborg finns beskriven i detalj och en hel del hyss som de fyra barnen ställde till med, till exempel när storasyster Daga och mormor hade gått upp tidigt en söndagsmorgon för att gå till söndagsskolan. De rullade upp håret på papiljotter och hade tydligen sett ganska anskrämliga ut när de smet iväg till kyrkan utan att de väckte någon annan i huset. Föräldrarna skämdes en aning över flickornas tilltag, men mormor sa att de hade sluppit få smäll. Uppenbarligen var den förseelsen värre för 100 år sedan än vad den skulle ha varit idag, när nog de flesta hade fått sig ett gott skratt.

På bilden här sitter mormor tillsammans med sin mamma och sina syskon. Yngste brodern Knut längst till vänster, mamma Freja, mormor Karin, äldste brodern Sven och storsyster Daga längst till höger. 

Jag vet inte var bilden är tagen, kanske i Göteborgstrakten, där familjen bodde eller i Hindås, där jag vet att de tillbringade någon eller ett par somrar. Årtalet kan vara 1916 eller 1917. Knut föddes 1912 och han ser ut att vara kanske fyra eller fem år. Särskilt glad ser han inte ut, men det gör han nästan inte på någon bild (utom på en där han precis har fått en cykel). 

Vid det här tillfället ser de ut som vilken någorlunda lycklig barnfamilj som helst och ingen av dem vet vad som väntar redan inom ett eller två år. Våren 1918 insjuknade Freja i spanska sjukan och dog ifrån man och barn. Mannen gifte om sig redan efter något år, vilket naturligtvis inte var lätt för barnen och inte för hans nya hustru heller. Båda pojkarna kom lite "på glid" och hamnade på sjön. Sven gifte sig så småningom med en kvinna som man nog kan säga räddade honom. Knut omkom under andra världskriget när det engelska handelsfartyg han arbetade på antingen torpederades eller sprängdes av en mina i engelska kanalen. Daga gifte sig men en man som drack, de flyttade till Persien och där fick hon en dotter som dog något år gammal efter att fått i sig något som var giftigt. Både Sven och Daga dog innan de fyllt 60 år. 

Min mormor var nog den som klarade sig bäst av syskonen. Mannen hon valde till livskamrat var otroligt snäll och hon överlevde alla sina helsyskon med flera decennier. Hon fick en halvbror senare, när hon var nästan 16 år. Han är fortfarande vid god vigör och bjöd oss på lunch för bara några dagar sedan. 

Nu gratulerar jag dig mormor fast det är en dag för sent. Vi saknar dig!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar