fredag 18 mars 2011

När man bläddrar lite...

i tidningen Världshorisont - som jag för övrigt rekommenderar - drabbas man av ett visst mått av maktlöshet. Senaste numret handlade om flickor i världen. Åtminstone jag själv blir ganska nedslagen av det jag läser. Flickor diskrimineras i stora delar av världen och de får aldrig en chans att utbilda sig eller att ta någon som helst kontroll över sina liv. "Självförverkligande" som vi i vår lyckliga och förhållandevis oproblematiska tillvaro kan ägna oss åt, är ett fenomen som dessa flickor aldrig ens kan drömma om - om de ens vet att det existerar.

På framsidan av tidningen sitter en 11-årig flicka bredvid en man i turban. Hans ålder är svår att fastställa. De båda bor i Afghanistan och jag har svårt att bedöma ålder på människor där. Deras ansikten har ofta exponerats för sol och vind och de kan se betydligt äldre ut än vad de är. Mannen ser ut att vara mellan 50 och 70, och det skulle kunna vara hennes far, men det är hennes man. Flickan ser någorlunda välmående ut, men faktum är att hon aldrig kommer att få gå i skolan och hon kommer med säkerhet att bli gravid långt innan hennes lilla kropp är färdig för en sådan påfrestning.

Kvinnlig könsstympning tas också upp. Det är en fullkomligt vidrig sedvänja, men där är trenden positiv. Stora insatser görs och på många håll börjar man förstå riskerna med ingreppet och antalet flickor som omskärs minskar stadigt.

Flickfoster aborteras av många familjer i t ex Kina och Indien. De flickor som föds riskerar att dö av vanvård eller undernäring eftersom de helt enkelt inte får tillräckligt med mat. Familjerna vill hellre ha pojkar eftersom de ger högre status och bidrar till familjens ekonomi även i vuxen ålder, så det är de som får mat och omvårdnad i första hand. Flickorna försvinner till sin makes familj när de gift sig och de ska också ha med sig en hemgift, vilket kan vara dyrt.

I krig och när andra katastroflägen råder ökar alltid våldet mot kvinnor och flickor. I t ex Kongo och Sudan våldtas flickor och kvinnor systematiskt eftersom det knäcker samhället mentalt. Flickor nekas att gå utanför hemmet eftersom det är osäkert. Visserligen är hon kanske tryggare där, men hon förlorar sin skolgång. Och att flickor får gå i skolan är viktigt för hela nationens välstånd. En utbildad flicka klarar oftast av att försörja sina barn senare i livet och hon ser det också som viktigt att de i sin tur får utbildning.

Det finns mycket att göra och det är lätt att känna sig rätt liten i sammanhanget. FN-förbundet har just nu en kampanj som heter flicka. På deras hemsida kan man läsa mer och även få tips om vad man kan göra. Och så finns ju UNICEF.bloggare-barns-rattigheter-200-150-flicka

1 kommentar:

  1. En god vän ("F" du vet) har berättat mycket om krigstiden och kommunismen i det forna Tjeckoslovakien. Där fick hans mor sitta på en pall, gömd bakom ett skåp, hela nätterna för att det ofta kom in soldater som våldtog kvinnorna i hemmet. Helt sjukt...

    SvaraRadera