fredag 4 mars 2011

IRL

Har just kommit hem från några dagar i Skottland med 21 elever och en kollega. Det har varit trevliga dagar på många sätt, men det vi fick vara med om igår var en helt ny upplevelse. I alla fall för mig. Det vi hade gjort innan var besök på museum, stadsvandringar och besök på universitet. Som en högst normal studieresa skulle jag tro.

Igår hade vi planerat att gå till High Court i Edinburgh och titta på en rättsförhandling. Det hela var över på mindre än två minuter och handlade om att en person som var misstänkt för mordförsök skulle fortsätta vara intagen på mentalsjukhus. Det var inte särskilt spännande. Men sedan fick vi frågan om vi ville gå på en "riktig" rättegång. Och det visade sig vara en mordrättegång. Vi gick dit och plötsligt visade det sig att det man ser på TV och läser i deckare utspelades framför våra ögon. Helt i verkliga livet.

En 17-årig flicka hade knivhuggits, kvävts med ett plastskynke och eldats upp. Hennes svårt brända kropp hittades av en förbipasserande. Kamraterna vittnade och den misstänkte gärningsmannen satt bara några meter ifrån oss. Det var otäckt att möta hans blick när han lämnade salen. Man ska förvisso inte döma människor efter utseendet, men den blicken sa att detta var en kille som jag aldrig hade tillåtit mina barn att ens komma i närheten av.

Klassperspektivet var otäckt tydligt. Det här var inte fråga om människor som hade någon högre utbildning, och med något enda undantag förmodligen inte heller möjlighet att skaffa sig någon, och man kan tänka sig att framtiden inte kommer att innehålla så många guldkanter. En av den mördades vänner var höggravid, 18 år gammal. Hon verkade begåvad, men de båda andra flickorna som vittnade hade svårt att uttrycka sig och verkade inte ens veta vilken utbildning de hade gått, eller riktigt vad de hade vittnat om vid tidigare förhör.

Det var en lite trasslig historia, där den misstänkte var den mördades ex. Han hade varit kontrollerande och hade misshandlat henne. Kvällen innan mordet var han tillsammans med hennes syster och hon sa till honom på telefon att inte skada systern. Nästa kväll var hon död.
Jag kommer definitivt att följa det här fallet tills dom faller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar