Åska beter sig uppenbarligen på olika sätt på olika håll i världen. Hemma i Sverige brukar det komma en eller annan blixt och visst kan det hålla på en stund, men dessa små åskbarn är ingenting jämfört med de åskväder jag har upplevt under två veckor i Prag.
Igår kväll när vi åkte hem kom åskan under tiden vi satt på tunnelbanan. När vi klev av vid slutstationen var det mer eller mindre becksvart och medan vi väntade på bussen till Horní Počernice kom störtregnet. Bussresan är inte lång och vi fick kliva av i ett totalt skyfall. Det finns en busskur vid vår hållplats och där stod vi i 20 min under det att skyfallet fortsatte och blixtarna kom med maximalt 2 sekunders mellanrum och mullrandet var konstant.
Så småningom drog regnet efter andan och vi kunde ta femminuterspromenaden hem till lägenheten i blixtskenet. Men knappt hade vi kommit in förrän nästa vända var över oss. Regn, storm och ännu värre blixtsken och åskmuller.
Sedan dyker då den lilla vetenskapskvinnan upp i mig och jag funderar över varför det blir så här? Beror det helt enkelt på att mötena mellan kall- och varmfronter renderar kraftigare elektriska urladdningar i inlandsklimat, som i Tjeckien, än i mer kustnära områden, som väl Sverige får anses vara? Eller har det att göra med om temperaturskillnadedrna i de båda fronterna är stora, vilket de förmodligen oftare är längre söderut och längre från havet? Fascinerande skådespel är det i vilket fall som helst.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar